Varnost na spletu

Dragi starši,

v današnjem času si življenja brez najrazličnejših tehnoloških pripomočkov ne znamo več predstavljati. Računalniki, mobilni telefoni, tablice in druge naprave so danes stalno povezane s svetovnim spletom ter omogočajo storitve, ki so se še pred desetletjem ali dvema zdele le znanstvena fantastika. Naši otroci s temi napravami rastejo ter se jih hitro naučijo uporabljati. Mnogokrat hitreje od nas. Poleg neštetih pozitivnih, zabavnih in resnično uporabnih stvari, ki jih prinašajo nove tehnologije pa se moramo odrasli (tako starši, kot učitelji in drugi pedagoški delavci) zavedati tudi pasti, ki jih skrivajo. Ne pozabimo – otroci, kljub temu, da neko napravo morda na zunaj obvladajo, so še vedno otroci. Odrasli pa smo tisti, ki jim moramo pri tem vedno stati ob strani, ter jih vzgajati in učiti kako s temi tehnologijami tudi ravnati na preudaren in odgovoren način. Lažen občutek anonimnosti in varnosti, ki ga imamo ob uporabi različnih elektronskih naprav je zares le to – lažen.

Ker se vse te tehnologije razvijajo na izredno hiter način, moramo biti ves čas ažurni, ter slediti dogajanju. Le tako lahko naše otroke pred določenimi stvarmi obvarujemo, ali jih naučimo pravilne rabe. V pomoč pri tem so nam lahko številne spletne strani, ki ponujajo informacije o varni rabi elektronskih naprav in varnosti na spletu, npr. SAFE.SI ali SI-CERT.

Če ste kdaj v dilemi, ali ne veste kaj storiti ali kako svojim otrokom pravilno svetovati, pa se lahko obrnete tudi na računalničarja Petra Tončiča na šoli.

Publikacije:

PROBLEMATIKA SPLETNE VARNOSTI

Brošura Safe.si za starše (2016)

 

Dostopnost