Skoči na glavno vsebino

»Zato nam branje pesmi lahko podari nekaj presenetljivega: vdahnemo besede, izdahnemo izkušnjo. Besede nekoga drugega se nas dotaknejo, povzročijo spremembo, za hip morda tudi mi vidimo, razumemo več. Spregovorijo skozi naše telo, našo zavest, spomin, našo povezanost z nečim, kar je za trenutek več kot mi sami, ozvočijo nam naš krhki, skupni svet. Tako nam pesem vrača naš lasten izgubljeni glas in nam odstira osupljivo mnogoplastnost naše človeške eksistence.«

Veronika Dintinjana

21. marec je svetovni dan poezije, ki ga je letos v slovenskem prostoru pospremila poslanica pesnice Veronike Dintinjane.

Dan poezije se je z zanimivim večernim dogodkom res lepo iztekel za tri učenke naše šole, ki so s svojo poezijo sodelovale na večeru poezije, ki ga je Pr Golitu pripravila literarna skupina RIS.

Na šoli smo se razveselili povabila k sodelovanju, še bolj pa smo bili veseli, ko smo med našimi učenkami našli kar tri mlade ustvarjalke, ki so bile pripravljene svojo pesem prebrati na literarnem dogodku.

Ana Tratnik, učenka 7. c razreda, je povedala, da rada piše pesmi, ker lahko tako zares natančno izrazi svoja čustva in občutke. Prav o tem govori tudi njena pesem z naslovom Kaj je pesem.

/…/

Pesem pišem, ko sem srečna,

ko življenje polno je besed.

Pesem pišem, ko sem jezna

in ves je črn svet.

/…/

 

Urška Ortar iz 6. c razreda je prebrala svojo pesem o prijateljstvu, ki jo je naslovila s kratkim, a zgovornim naslovom Ti.
/…/

Si kot sonce, ki v vodi se odseva,

kot visoko drevo, ki na vrtu sameva.

Si kot knjiga s tisočimi stranmi,

si kot metulj, ki v nebo poleti.

/…/

Vsem zbranim je Urška povedala, da pesmi rada piše zato, ker jo, potem ko je pesem napisana, navdajo res lepi občutki.

Osmošolka Katja Vehar pa je na prijetnem dogodku v čast poeziji prebrala svojo pesem o knjigah. Kot je povedala, zelo rada bere, zato jo žalosti, da knjige vedno bolj osamljene ležijo po knjižnih policah. Napisala je pesem Knjigam na pomoč.

/…/
Prašne so zgodbe,
papir jim rjavi.
Klici junakov so tihi:
»Potrpljenje izginja
in z njim tudi mi.«
/…/

Dekleta so zbrala svoje vtise in povedala, da je bilo njihovo sodelovanje na dogodku prijetna izkušnja. Vsi zbrani pa so našim učenkam in njihovem ustvarjanju namenili veliko pohval. Verjamemo, da so prijetna izkušnja in iskrene pohvale dobra spodbuda za njihovo nadaljnje ustvarjanje.

Tjaša Petkovšek

Dostopnost