Skoči na glavno vsebino

Maraton pisanja apelov Pišem za pravice je vsakoletna, jesensko-zimska, globalna akcija Amnesty International, ki poteka po vsem svetu. In tudi v letošnjem decembru so se učenci naše šole že osmo leto zapored pridružili tej akciji.

Pišem za pravice – utrinki s šol

https://sola.amnesty.si/pisem-za-pravice-2021-fotografije

 

Na naši šoli so letos sodelovali učenci 4.a (učiteljica Lidija Kacin), učenci 7.a in 7.c pri DKE (učiteljica Polona Kapitan), učenci podružnične šole Zavratec (učiteljica Bernarda Tušar) in koordinatorica projekta učiteljica Marija Majnik.

 

Učenci so solidarnostna sporočila namenili:

  • Mikiti Zalatorou, sedemnajstletniku iz Belorusuje, ki se je pomotoma znašel v bližini povečini mirnih protestov, ko se je vmešala policija. Lažno so ga obtožili množičnih neredov, ga ob aretaciji pretepli in zaprli.
  • Janni Jihad, petnajstletnici, ki je žrtev nadlegovanja in groženj s smrtjo, ko se na Zasedenih palestinskih ozemljih bori za normalno otroštvo in odpravo sistemskega rasizma.
  • pripadniku staroselskega ljudstva, Bernardu iz Gvatemale, ki je v zaporu, ker je želel na miren način zaščititi zemljo in naravne vire svojega ljudstva.
  • Letos so se pisanju pridružili tudi učenci podružnične šole Zavratec ki so pisali za svetovalne delavke in delavcev Sloveniji, ki potrebujejo podporo, da bodo lahko ustrezno poskrbeli za otroke in mlade.

Naši učenci ob vseh teh zgodbah niso ostali ravnodušni. Skupaj z učiteljicami so se zelo potrudili in na svoj način izrazili podporo ljudem, ki jo potrebujejo.

Zapisala: Marija Majnik

 

Dostopnost