Skoči na glavno vsebino

Učenke in učenci 8.r Oš Idrija so na prvi kulturni dan spoznavali idrijsko arhitekturno dediščino. K sodelovanju smo povabili arhitekta Cveta Kodra in Primoža Pavšiča ter umetnostnega zgodovinarja Matevža Šlabnika. Vsak jim je predstavil svoje področje.

Arhitekt Cveto Koder je učenkam in učencem približal pojem »prostora«, ki je v domeni arhitekturne vede oblikovanja. Po kratkem uvodu so v vodenem ogledu starega dela našega mesta začutili prostor v vseh smereh – tudi po višini in bili pozorni z vsemi čutili zaznavati odprte trge, pasaže, stike med stavbami, vodotoke, hortikulturo in utripe gibanja ljudi ter prometa. Vmes so izvedeli kako nastaja in se spreminja mesto skozi čas ter kaj je vredno ohranjati. Na določenih mestih so se ustavili in g. Koder jim je demonstriral risanje arhitekturne skice. Nekateri so se tudi sami preizkusili v njej, drugi pa so fotografirali različne poglede na mesto.

Umetnostni zgodovinar Matevž Šlabnik je učenkam in učencem predstavil rudarsko hiši Giser. Na delavnici so učenke in učenci spoznali, zakaj so idrijske rudarske hiše tako posebne, kateri materiali jih sestavljajo in kako so v preteklosti v njih živele številčne rudarske družine. Razdelil so se na dve skupine in raziskali zunanjost ter notranjost rudarske hiše s sodelavcem Drejcem Kokošarjem.

Arhitekt Primož Pavšič jim je predstavil kratek uvod v moderno arhitekturo – od začetkov modernistične arhitekture do sodobnosti in boljše primere sodobne arhitekture v Idriji (Blagovnica, Osnovna šola, Zdravstveni dom), sledil je praktični del. Učenke in učenci so narisali arhitekturne risbe po konceptualni maketi blagovnice, mentor jih je s svojo risbo na tabli vodil.

Učenke in učenci so s spremljevalci preživeli prijeten in raznolik arhitekturni dan. Organizirali smo ga v sodelovanju z g.Tilnom Božičem iz Mestne dnevne sobe Pr´Golitu.
Najlepša hvala vsem sodelujočim,
Irma Gnezda

Foto: Leon Pisk

Dostopnost